sekerlileblebi

Just another WordPress.com site

>Aşure Aralık 15, 2010

Filed under: Bizden Haberler,Tatlılar — Şekerli Leblebi @ 09:28

> herkeslere günaydınlar…

muharrem ayımız  mübarek ve hayırlara vesile olsun inşaallah.
vakit geldi.. zaman aşure zamanı…haydi mutfağa….
dedim kendi kendime ve  yaptım aşuremi.her zaman ki gibi süper oldu. kendimi övmek gibi olmasın ama bu aşure işini becerdim galiba.gelelim tarife.

aşure için gereken malzemeler:
  • 1 kg. buğday
  • 2 su bardağı nohut
  • 2 su bardağı kurufasulye
  • 2 çay bardağı pirinç
  • 250gr kuru kayısı, yıkanmış ve ufak ufak doğranmış
  • 250 gr. çekirdeksiz kuru üzüm
  • 250 gr.  kuru incir
  • 2,5  kg. toz şeker


önceki günden aşure hazırlıkları…

*** 1 kg aşurelik buğdayı büyük bir tencereye koydum.biraz kaynattım.( 5 dakika kadar) ocağı kapatıp  tencerenin kapağını örttüm. ertesi güne kadar öyle beklettim.
***2 su bardağı nohutu ıslattım.sonrada  düdüklüde pişirdim. dağılacak kadar pişmeyecek.piştikten sonra  nohutların kabuklarını soydum.
***2 su bardağı kuru fasülye için de nohutta ki yöntemi uyguladım.
***bu işlemleri bir gece öncesinden yaptım. aşureyi yapacağım gün buğday, nohut, ve fasülyem pişmiş ve hazır durumdaydı.

aşureye  başlamadan az önce yapılacaklar…

*** kayısı ve inciri küçücük küpler halinde doğradım.(aslında annem doğradı:))
***kuru üzüm  ve doğaranan incir ve kayısıları yıkadım.

  veee geçtim ocağın başına. aldım evdeki en büyük tencereyi. 

aşurenin yapımı

1**tencereye buğdayı alıp üzerine bolca su koyup kaynatmaya başlıyoruz.
2**kaynamaya başlayınca yıkanmış pirinci ekliyoruz.
3**10 dakika sonra nohut ve fasülyeyi ekliyoruz.
4**15 dakika kadar hepsini birlikte pişiriyoruz.
5**kuru üzüm , kuru kayısı ve kuru incirleri ekleyip 20 dakika kadar karıştırarak pişiriyoruz.
6**en sonunda  toz şekeri ekleyip şeker eriyene kadar pişiriyoruz ve altını kapatıyoruz.
7**1 portakalın kabuğunu rendeliyoruz.iyice karıştırıp kapağını kapatıyoruz ama sık sık karıştırıyoruz.
8**ikram sırasında ceviz fındık fıstıkla süsleyebilirsiniz.

afiyet olsun Allah kabul etsin.buyurmaz mısınız…
 

6 Responses to “>Aşure”

  1. medura Says:

    >Elina sağlık, canım kardeşim. Mis gibi olmuştur, yakında olsam gelip yerdim🙂

  2. SERRA Says:

    >ellerine sağlık ,o kadar nohutu nasıl soydun ben üşenirim valla:)

  3. Gülcan Says:

    >merhaba elinize sağlık çok güzel görünüyorlar allah kabul etsin

  4. >selamlar arkadaşım.enfes görünüyor gerçekten.sevgiler gönderiyorum ve mutlu bir hafta sonu diliyorum…

  5. >elınıze saglık keske hemen kpaıyı calıp bıtane ısteyıversek…www.memolininannesi.blogspot.com

  6. >bende ilk kez denedim.Gayet güzel oldu.Ellerinize sağlık..sizinkide güzel olmuş.


Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s